Svaka čast čoveku koji je izgovorio ’’Bilo je ponuda, ali samo je ovo dom’’ - Admiral Bet SPORT

Svaka čast čoveku koji je izgovorio ’’Bilo je ponuda, ali samo je ovo dom’’

Dušan Ninković
Foto: Laurence Griffiths/Getty Images

Kada je prvi put postavljen za trenera Real Madrida, nisam verovao u njegove trenerske sposobnosti. Onda je osvojio Ligu šampiona, pa još jednom i onda još jednom, da me dokusuri. Mnoge stvari su o njemu rečene, ali drugu "Facu nedelje" nisam mogao da izaberem.

Pre nego što sam počeo da pišem kolumnu koja ide jednom nedeljno nisam razmišljao koliko je dug ili kratak taj vremenski period. Nekoliko radnih dana, nekoliko slobodnih dana, uglavnom jedno kolo u fudbalskim ligama i vreme je za novi tekst.

Drugi put u nizu pišem o Realu, ali mora. Kada već Mića (gl. odg. ur.) gotivi Barsu, da napravimo i drugi tas na vagi. Pošto je pre nedelju dana situacija u Madridu bila alarmantna, moj tekst je možda delovao kao likovanje.

Požar je ugašen

Florentino Perez je u međuvremenu uzeo jedini aparat za gašenje požara koji je mogao da mu pomogne i upotrebio ga. Na klupu Madriđana ponovo seda Zinedin Zidan, čovek koji je prethodnih nekoliko sezona bio veoma uspešan u tom poslu.

Pet minuta nakon što je Real objavio da ima novog trenera formirane su dve grupe. Prva, mnogo brojnija, smatrala je da je Francuz lud što se vratio. Druga, sa daleko manje članova, bila je ubeđena da ovaj čovek zna šta radi.

Sasvim je legitimno, čak i poželjno, zapitati se zašto je otišao pre desetak meseci, ako je rešio da se vrati sada, kada je u klubu mnogo veći haos. Ipak, nešto se promenilo. Na prvom mestu, promenila se pregovaračka pozicija Zinedina Zidana.

Ako su prethodnog leta Perez i Zidan znali da Ronaldo odlazi, Francuz je tražio pojačanja. S obzirom na to da je napustio klub, od dogovora sa predsednikom očigledno nije bilo ničega. Čak ni obećanja da će se situacija možda srediti.

A onda je Real upoznao život nakon Zidana. I nakon Ronalda, ali njega nisu mogli da zadrže. Jedan trener, drugi trener, gubitak domaćih trofeja, ispadanje iz Evrope, nemiri u svlačionici… Potreban je spasilac, čovek od autoriteta, neko kome igrači veruju, a koga se protivnici plaše.

Francuz može da dobije šta želi

Kada je Florentino nazvao, a siguran sam da nije izbrisao broj iz telefona, Zidan se javio. Da sam na mestu nekadašnjeg veziste, taj telefonski razgovor bi se završio nakon moje rečenice ’’Kupi mi svega’’.

Sada situacija nije ista kao letos. Tada bi Real možda mogao da prođe samo sa Edenom Azarom, da se privremeno prikrije Ronaldov odlazak i da se planira dalje. Leto ispred nas će obeležiti i Azar, Nejmar, Mbape, Jović, Militao koji je već završen, neki centralni vezni, ako ne i dvojica.

Šta je sve Zidan mogao da dobije kada se selo za pregovarački sto? Kaže da su razgovori trajali pet minuta i da se većina detalja znala dan nakon ispadanja od Ajaksa. Sudeći po poziciji u kojoj se nalaze, Perez je pristao na sve uslove.

Kao da je planirao ovako

Imao je Zinedin Zidan druge ponude. Pričalo se da ga čeka posao u Juventusu, Junajted ga je želeo posle Murinja, bilo je još nekoliko opcija. Neke od njih su bile primamljive, ali morate poštovati čoveka koji je na promociji istakao da mu je to dom.

Ja lično ne mislim da je to bilo preuveličano, jer niti bi trenerska karijera Zidana negde drugde bila onako dobra, niti bi neko drugi bio onako dobar na njegovom mestu. Sklapanje novog tima u Mančesteru, Torinu ili bilo gde drugde ne bi učinili da se oseća kao kod kuće.

Kao što sam već rekao, nisam neki fan Zidanovog trenerskog posla. Rezultati me demantuju, on je neko od koga protivnici strahuju. To neće biti naročito bitno u nastavku ove sezone, Real više ne igra za trofeje, ali će biti bitno za budućnost.

Sasvim je sigurno da će Madriđani izgledati drugačije nakon letnjeg prelaznog roka, a pitanje je samo koliko će se kupovati. Sada je ponovo otvoreno pitanje i o odlascima. Da li Ramos, Bejl, Isko ili Marselo žele da igraju za čoveka pod kojim su bili najbolji na kontinentu?

Čitali ste na stranicama našeg portala, ali i u španskim medijima, ako ih pratite. Igrači treniraju više nego u prethodnom periodu, drago im je što se Francuz vratio, a klub već priprema transfere za leto. I tako se situacija u samo jednom trenutku promenila za 180 stepeni.

Autoritet!

Drugo pitanje koje treba postaviti je da li je iko od nas dovoljno dobar da kritikuje Zidana? Ja lično nisam i to neću raditi ovog puta. Neću da ulazim u to kakav će tim imati i kakav će fudbal igrati. Nakon ovoga mu je dopušteno sve, čak i da sebe licencira za narednu sezonu.

Kada odvezete auto kod mehaničara, a on podigne haubu i nekoliko puta ključem broj 13 neobavezno udari bilo gde, čućete rečenicu ’’Ko ti je ovo radio, znaš koliko će koštati da ispravim?’’. Zidan zna ko je radio, šta je radio i koliko će koštati da ispravi. Za ovaj model nema boljeg majstora.

Tako je Francuz, u potpunom ludilu koje je potresalo ’’Santijago Bernabeu’’, ispao junak. Heroj, zaštitnik. Njegov dom je bio ugrožen, a sada je on tu da ga spasa. Doduše, on je to pod svojim uslovima hteo i letos, ali tada čelnici nisu imali sluha. Sada će morati da ga slušaju, najmanje zbog toga što je Faca nedelje.

Foto: Laurence Griffiths/Getty Images

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još