Skolsov pakleni mesec u Oldamu: Sukob sa vlasnikom, mešanje u postavu i veliki problemi van terena - Admiral Bet SPORT

Skolsov pakleni mesec u Oldamu: Sukob sa vlasnikom, mešanje u postavu i veliki problemi van terena

Stefan Cvetković
Foto: Twitter@OfficialOAFC

Pre samo mesec dana Pol Skols je započeo svoju trenersku karijeru u klubu za koji navija čitav život – Oldam Atletiku.

Kako to obično biva kada god neko od famozne generacije ’92 nešto uradi, mediji na Ostrvu su to ispratili kao da je Gvardiola preuzeo klub iz oblasti Mančester. Neki vlasnici niželigaških klubova su se šalili pitanjem: Koliko će vremena biti potrebno Skaju da počne sa prenosom Oldamovih utakmica?

Skols je preuzeo klub koji je bio na sredini tabele engleske četvrte lige, poprilično distanciran od opasne zone da ne moraju da brinu za svoj ligaški status, a na samo nekoliko poena od zone plej-ofa, sa dobrim šansama da možda već posle nekoliko meseci bivši vezista Junajteda vrati klub tamo gde pripada – u Ligu 1.

FOTO: oldhamathletic.co.uk

Oldam Atletik je prošlog leta ispao iz trećeg ranga, nakon što je 21. sezonu u nizu proveo u toj ligi.

Međutim, ono što je bilo poznato – Skols je preuzeo vruć krompir. Ekipu koja je imala previše problema van terena u poslednjih nekoliko godina: skandali, promene vlasništva, trenera, kasne plate… Apsolutno nestabilan klub koji uopšte ne ide napred.

Skols je na klupi "Laktiksa" trajao samo mesec dana – sedam utakmica. Slavio je na debiju protiv Jeovila sa 4:1, a onda nakon toga je usledila serija od šest mečeva bez pobede: tri poraza i tri remija.

Ne toliko zbog rezultata, koliko zbog problema van terena, Skols je odlučio da se povuče. Samo mesec dana u svom osamnaestomesečnom ugovoru. Ovom ostavkom je samo nastavio neuspeh klase ’92 kada su trenerski poslovi u pitanju. Rajan Gigs je u Mančesteru trajao 19 dana (doduše kao privremeno rešenje, sada je trener Velsa), Geri Nevil u Valensiji imao potpuni fijasko od 119 dana, dok je Skolsov gotov posle 31 dana.

Međutim, iza Skolsovog mandata krije se loša pozadina. Pojavile su se informacije da su neke druge stvari van terena uticale na to da posle samo mesec dana napusti Oldam.

Bez autobusa za gostovanje, gasa na stadionu i mešanje u startnu postavu

Pre četiri godine, Oldam je pokušao da dovede Čeda Evansa. Bivšeg napadača Šefild Junajteda i Mančester Sitija koji je bio osuđen za silovanje. Zbog tog poteza na Ostrvu je izbio skandal. Bili su meta svih novina, sponzori su polako izlazili iz kluba i stvoren je loš publicitet. To je na neki način bio samo početak svih problema kroz koje će klub proći. Tri godine kasnije – klub je prodat. Kupio ih je Abadalah Lemsagam – marokanski fudbalski agent. On u svom vlasništvu ima 97% kluba, dok 3% drže navijači.

Pod njim su ispali u Ligu 2 posle 21 godine.

U poslednje dve godine klub je prolazio kroz veliki broj kontrola i tužbi zbog neisplaćenih dugovanja. Nekoliko puta im je pretila administracija i oduzimanje bodova, ali su nekako uspevali da se izvuku.

 

Kada je Skols preuzeo klub, koji je prethodno vodi Pit Vajld, o kome smo takođe pisali, delovalo je da će možda Oldam sa mladim i perspektivnim trenerom krenuti napred. Međutim, pretpostavljamo da ni sam Skols nije znao gde je došao.

Legendarni fudbaler je imao toliko problema, ako je za verovati informacijama koje su se pojavile nakon njegovog odlaska, kao da je preuzeo neki srpski superligaški ili prvoligaški klub.

Vlasnik Lemsagam se navodno sve vreme mešao u sastavljanje tima. Odlučivao koji će igrači igrati, koji ne, i preko svog brata Mohameda, koji je sportski direktor kluba, vršio je pritisak na Skolsa da određeni igrači moraju biti u timu. Vlasnik je takođe, preko nekih igrača uvek imao uvid u to koju postavu je Skols izabrao za meč i nekoliko dana pre zvaničnog objavljivanja, što se samom treneru nije svidelo i igračima je stavio do znanja da ukoliko otkrije koje je to uradio – taj više neće igrati za njega. Konkretno je Skols dobijao imejl od Mohameda, vlasnikovog brata, da Španac Urko Vera, koji je došao ovog januara iz Španije, mora igrati i dobijati veću minutažu.

Na sve to bilo je i dosta drugih problema.

Račun za GPS uređaje, koje igrači koriste na trenzima i utakmicama, nije plaćen dve godine. Nekoliko dana pre nego što je Skols preuzeo posao, jedna firma koja gasom snadbeva stadion, prekinula je snadbevanje jer klub nije platio račun, te nekoliko dana nije moglo normalno da se funkcioniše. Dresovi nisu mogli biti oprani, te su ih igrači nosili sa sobom.

Verovatno i najniža tačka tokom ovih meseca dana bilo je to kada se ekipa spremala za put u Beri, na lokalni derbi za istoimenim klubom.

Igrači i Pol Skols došli su na stadion i spremali su se za put. Svi su čekali autobus koji bi ih odvezao do "Gig Lejna", međutim on nije došao. Razlog je kao i u ranijim primerima – neplaćanje računa. Iz kluba su zvali predstavnike Berija i raspitivali se oko parking mesta za nekoliko automobila, međutim kada su dobili negativan odgovor da nemaju toliko parking mesta, u Oldamu su morali da pronađu neko alternativno rešenje. Sreća po njih, pronašli su drugi autobus, te su otišli na meč i poraženi sa 3:1.

Skols nije imao drugo rešenje nego da napusti klub, a navodno je sve kulminiralo tokom nedelje na sastanku sa vlasnikom Lemsagamom.

Možda ga i ne treba kriviti za ovako loše izdanje u Oldamu. Klub traži petog menadžera u malo više od godinu dana i sve upućuje na to da ćemo dobiti novi Blekpul, Koventri, Port Vejl ili Nots Kaunti… Gde su odavno navijači u sukobu sa vlasnicima, ukoliko se ispostavi da su gore navedene stvari tačne i haos u Oldamu se nastavi i narednih sezona.

Skolse, glavu gore, i da ubrzo pronađeš novi klub – normalniji.

Foto: Twitter@OfficialOAFC

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još