Veliki požar u Humskoj - da li su samo Mirković i Iliev bili problem u Partizanu? - Admiral Bet SPORT

Veliki požar u Humskoj – da li su samo Mirković i Iliev bili problem u Partizanu?

Marko Kulić
Foto: StarSport

U nedelju je nakon poraza Partizana od Voždovca ostavku na mesto trenera crno-belih podneo Zoran Mirković. Samo dan kasnije, za njim je otišao i sportski direktor Ivica Iliev koji je zbog svoje politike pojačanja dugo bio na udaru navijača. Danas od 16 časova zaseda Upravni odbor čime će i zvanično biti potvrđene ostavke Mirkovića i Ilieva.

Upravo je Mirković najmanje bio kritikovan od strane navijača zbog svega što se dešavalo jer mnogi imaju utisak da je izvukao maksimum iz tima Partizana koji odavno nije bio toliko prosečan. Ta prosečnost se možda nije mogla videti na večitom derbiju, posebno onom jesenjem, ali videla se na svim ostalim utakmicama Superlige.

Na derbiju nekad sama važnost, nekad i nedostatak kvaliteta, nekad sveopšta tenzija u društvu u danima pred taj meč (a nekad i sve zajedno) dovedu do toga da se sve uglavnom svede na ne baš lepu utakmicu i borbu koje na poslednjem okršaju crveno i crno-belih nije manjkalo. Problem se video protiv ostalih protivnika u domaćem šampionatu gde su crno-beli bili hronično neefikasni, sa samo jednim konstantno raspoloženim igračem.

Foto: StarSport

U redovima Partizana su se često žalili i na sudije. Sve i da je tako, Partizan je pre samo dve godine imao mnogo bolji i na svim pozicijama jači tim koji je uprkos eventualnim sudijskim diverzijama (u to vreme je bilo i drastičnijih sudijskih grešaka na štetu crno-belih) ostvarivao pobede i na kraju zasluženo došao do duple krune. Prosečnost ovog sadašnjeg tima rezultirala je tome da je Partizan ne daleko od prvog i drugog mesta, već mora da se brine i za treću poziciju.

Crno-beli su poslednji put bili treći 1998. godine kada je prvi i jedini put od raspada SFRJ neki tim osim Partizana i Crvene zvezde u našoj zemlji bio šampion – Obilić. Četvrti nije bio još od 1990. godine kada je postojala zajednička i mnogo jača liga bivše Jugoslavije. Tada su ispred Partizana bili preostali članovi velike četvorke – Crvena zvezda, Dinamo Zagreb i Hajduk iz Splita.

Zato bi trenutno stanje u sadašnjem, mnogo slabijem šampionatu i bez osvojenog Kupa možda predstavljalo i najslabiji rezultat u Partizanovoj istoriji. Svakako bi bio najgori rezultat još od 1979. godine kad se Partizan u poslednjem kolu protiv podgoričke Budućnosti borio i izborio za opstanak u ligi.

Zato je „glava pala“ i na sportskom sektoru koji je dugo bio meta kritika. Juče je i zvanično otišao Ivica Iliev koji deo sopstvene odgovornosti vidi u sadašnjem sastavu crno-belih, odnosno igračima koje je najviše on dovodio:

Mirković je uradio mnogo i mislim da je mogao da bude trener na duže staze. Odgovornost je samo moja i ničija više. Radio sam ovaj posao tri i po godine, imao odrešene ruke i mnogo lepih momenata. Stidim se onoga što vidim na terenu, a ja sam kriv za to što neki od tih igrača nose dres Partizana.

Foto: StarSport

Tako je i sam Iliev prvi put otvoreno rekao da deo igračkog kadra ne zaslužuje da nosi dres Partizana. Međutim, opet se postavlja ono pitanje, zašto se tako otvoreno govori tek kada neko ode sa funkcije?

Utisak je da se navijači neće smiriti sve dok ne ode i čitavo sadašnje rukovodstvo crno-belih, što je u više navrata pokazano. Ovo rukovodstvo na čelu sa Miloradom Vučelićem, Milošem Vazurom i Vladimirom Vuletićem je u suštini prisutno u Humskoj još od decembra 2014. godine kada je smenjen tadašnji predsednik Dragan Đurić.

Foto: StarSport

Uprkos finansijskoj dobiti koju je Partizan imao najviše tokom 2017. godine kada su prodati Leonardo, Đurđević i Milenković, ulaskom u Ligu Evrope i prezimljavanjem u istoj, to se nije osetilo kod igrača previše tokom poslednjih godinu dana. Štaviše, skoro svaki igrač koji odlazi iz Humske je u situaciji da oprašta dug na ime zaostalih plata. Poslednji takav primer je i slučaj Marka Jankovića, a letos smo sličnu priču imali i kod Leandra Tavambe, Marka Jevtovića i Milana Mitrovića.

Međutim, još veći problem je u tome što većina navijača ne zna ko bi mogao da zameni sadašnju garnituru iako se već mesecima unazad traže ostavke.

Foto: StarSport

Problem je i među samim navijačima koji su nikad više podeljeni. Tužno je gledati „grobare“ podeljene u tri frakcije, a ta podela dodatno urušava klub iznutra. Problema odavno nije bilo na svim nivoima u klubu i oko njega i teško da će se oni rešiti samo odlaskom Zorana Mirkovića i Ivice Ilieva.

Saša Ilić se pominje kao mogući naslednik Ilieva, ali pitanje je koliko je miljenik navijača crno-belih sposoban u ovom trenutku da ugasi požar u Humskoj. O nasledniku Mirkovića se i ne priča za sad jer pitanje je ko je toliko hrabar da sedne na nikad užareniju klupu Partizana. Za sad se samo zna da će Mirkovićev pomoćnik Žarko Lazetić voditi crno-bele u sutrašnjem meču četvrtfinala Kupa protiv Napretka.

Imao je Partizan i ranije krize što je odavno postalo normalno u srpskom fudbalu kod svih ekipa, ali nikad veću na svim nivoima kluba koji se tiču svih struktura crno-belih.

Jedno je sigurno – svedoci smo najvećeg požara u fudbalskom klubu Partizan, sigurno u poslednjih 40 godina!

Foto: StarSport

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još