Namig sa neba, šifra 55,5 i reči Johana Krojfa koje odzvanjaju nakon jedne od najlepših pobeda! - Admiral Bet SPORT

Namig sa neba, šifra 55,5 i reči Johana Krojfa koje odzvanjaju nakon jedne od najlepših pobeda!

Milovan Longinov
Foto: David Ramos/Getty Images

"Zašto ne bi mogao da pobediš bogatiji klub i skuplji tim? Ja nikad nisam video vreće novca da igraju fudbal na terenu", čuvene su reči legendarnog Johana Krojfa, koje posebno odzvanjaju i dobijaju na težini u noći i narednog dana, nakon Ajaksove neverovatne pobede nad trostrukim uzastopnim šampionom Evrope.

Ajaks je napravio jedno od najvećih i najlepših čuda eliminacijom Real Madrida iz Lige šampiona. Hrabri tim Erika ten Haga posle poraza od 1:2 na svom stadionu, došao je u Madrid rasterećeno, bez pritiska, da pokuša da napravi senzaciju i u tome je uspeo.

Real Madrid je bio prvak Evrope preko 1000 dana, a onda je Ajaks došao na "Santjago Bernabeu" i naneo najubedljiviji poraz "kraljevskom" klubu na domaćem terenu.

O hvalospevima na račun Dušana Tadića, pisali smo i sinoć, a sada je na red došla još jedna zanimljiva tema – koliko je koštao tim koji je izbacio iz Evrope trostrukog uzastopnog prvaka?

Odbrana koštala manje od 20 miliona evra

Da krenemo redom, golman Andre Onana stigao je iz Barsine "La Masije" kao omladinac za 150.000 evra. Desni bek Nusair Mazraui je dete Ajaksa i tu je od početka karijere, ima tek 22 godine.

Preko puta, kraj leve aut linije igra Nikolas Taljafiko, koji je prošle zime stigao iz argentinskog Independijentea za četiri miliona evra.

Štoperski par De Liht-Blind odigrao je doktorski, naročito 19-godišnji Holanđanin koji je takođe dete kluba i tu je prošao sve mlađe kategorije, dakle nula evra. Blinda je Ajaks vratio iz Mančester Junajteda za 16 miliona evra.

Vezni red za "DŽ"!

Vezni red činili su magični Frenki De Jong, Lase Šene i Doni van de Bek. Frenki de Jong je stigao iz Viljema II kao omladinac za samo MILION evra, a Ajaks će od njegovog transfera u Barselonu zaraditi 70+ bonuse. Lase Šene je u klub došao iz NEC Najmegena kao SLOBODAN igrač 2012. godine, dok je Van de Bek još jedan izdanak Ajaksove škole rođen 1997. godine, koji takođe nije ništa koštao klub.

Transfer decenije Zizua iz Bačke Topole

Napad je predvodio naš čarobni Zidan iz Bačke Topole, Dušan Tadić, koji je letos stigao za 11,4 miliona evra iz Sautemptona i to je definitivno najbolji transfer Ajaksa u poslednjoj deceniji.

Foto: David Ramos/Getty Images

Uz njega, odlični su bili i Hakim Zijeh, koji je 2016. godine stigao iz Tventea za 11 miliona evra, kao i David Neres, takođe rođen 1997. godine, a došao je januara 2017. iz Sao Paola za 12 miliona evra.

Kada podvučemo crtu, Ajaksa je najviše koštao povratak Dalija Blinda iz Junajteda za 16 miliona evra, slede Neres sa 12, Tadić i Zijeh sa 11, Taljifiko sa 4, dok su Onana, De Liht, Mazraui, De Jong, Šene i Van de Bek ukupno klub koštali 1,2 miliona evra!

Zaključak – Johan Krojf je opet bio u pravu

Svi znamo šta je Johan Krojf doneo Ajaksu, i kasnije Barseloni i njegove čuvene izjave ostaće urezane zlatnim slovima u istoriji najlepše igre. Danas posebnu težinu ima izjava da novac ne igra na terenu i to je Ajaks dokazao u Madridu, a mi smo podsetili na konkretne brojke. Ajaks je za veličanstvenih 11 koji će zauvek ostati u istoriji potrošio ukupno 55,5 miliona evra.

Ovo je pobeda koja vraća veru u fudbal, koja nas podseća zašto ga toliko volimo i koliko je Johan Krojf u svakom trenutku bio par decenija ispred svog vremena. Ovo je pobeda sa posvetom za Johana.

Foto: David Ramos/Getty Images

1 Komentar
  1. […] Namig sa neba, šifra 55,5 i reči Johana Krojfa koje odzvanjaju nakon jedne od najlepših pobeda! […]

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još