Od sela u Urugvaju do najboljeg štoperskog tandema sveta - Admiral Bet SPORT

Od sela u Urugvaju do najboljeg štoperskog tandema sveta

Dušan Ninković
Photo by Angel Martinez/Getty Images

Sinoć su njih dvojica, granitnom odbranom koja je karakteristična za Atletiko, srušili Juventus. Nisu primili gol, postigli su dva, pa tim iz Madrida ima ogromnu zalihu pred revanš koji se sredinom marta igra u Torinu.

A put do dresa Atletiko Madrida za njih dvojicu uopšte nije bio lak. Urugvajci su, rođeni i odrasli na drugom kraju sveta, daleko od Madrida, stadiona "Vanda Metropolitano" ili "Visente Kalderon". Daleko od kuće pronašli su svoj drugi dom.

Dijego Godin rodio se u Rozariju, ali ne onom čuvenom u Argentini, koji je poznat svakom ljubitelju fudbala. Njegovo rodno mesto nalazi se u južnom delu zemlje i u njemu danas živi oko 10.000 ljudi. U vreme kada se Dijego rodio, ta brojka je bila za oko 1.500 ljudi manja.

Svoju karijeru je počeo kao vezista, a nakon što nije prošao probe u nekim zvučnijim timovima, seniorski deo karijere je započeo u petoj ligi. Njegov novi klub je platio papirologiju 28 funti i registrovao ga kao novog igrača. Ubrzo se prebacio na poziciju štopera, a danas je jedan od najboljih na svetu.

Godin je i na klupskom i na reprezentativnom planu najbolji primer koji značajno mlađi Hose Himenez može da ima. Razlika je devet godina, ali i u Atletiku i u nacionalnom timu čine tandem koji funkcioniše savršeno. Spoj mladosti i iskustva, uz ogroman kvalitet, donosi rezultat.

I dok je Godin preko nižih liga, Sera, Nasionala i Viljareala stizao u Madrid, Himenez je došao direktno iz Danubija. To je bio jedini seniorski tim za koji je nastupao pre "Jorgandžija".

Himenez je rođen u Toledu, takođe malom mestu na jugu Urugvaja, ali malo istočnije od Godinovog. Toledo danas ima nešto manje od 5.000 stanovnika, a treba reći da se broj građana uvećao za hiljadu od kako je Himenez rođen pa do danas.

Rodna mesta Godina i Himeneza su u trenutku njihovih rođena bila sela. Ili, ajde da ne bude prestrogi, varoši. Bilo kako bilo, iz njih se teško stizalo do Madrida. Retko kada je on bio i u mislima tamošnjih stanovnika.

Danas verovatno svi u Rozariju ili Toledu znaju da neko njihov, tamo negde daleko, ispisuje istoriju jednog kluba iz španske prestonice. Priliku da vide kako to uživo izgleda imaju kada se okupi nacionalni tim, a projekat Dijega Simeonea, koji ih je upario u klubu, pokaže ostalim nacijama na kontinentu da je sastavljen od granita.

Foto: Angel Martinez/Getty Images

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još