70 godina Adidasa i novi par najlepših kopački na svetu - "Tri štrafte", u kojima su plesali Zizu, Dijego, Kajzer... - Admiral Bet SPORT

70 godina Adidasa i novi par najlepših kopački na svetu – "Tri štrafte", u kojima su plesali Zizu, Dijego, Kajzer…

Marko Đinđić
Foto: Alex Grimm/Getty Images

Zaigrao sam se pre neki dan na "Sony Playstation" konzoli. Upalio sam Pro Evolution Soccer, najbolju fudbalsku simulaciju svih vremena, ediciju 2019, u kojoj igram mod "My player", gde sam napravio sebe i igram samo sa jednim igračem, tačnije sa samim sobom. Karijeru započinjete uvek u nekom manjem klubu, u mom slučaju to je SPAL, i pošto su sve te video igrice evoluirale na načine na koje pre desetak godina nismo mogli da zamislimo, sada mogu da biram i koje ću kopačke nositi na utakmicama, a izbor je veliki, ima preko 50 vrsta, od raznih proizvođača.

Okej, premotao sam sve – "Najki", "Adidas", "Puma", "Joma"… raznih boja – belih, plavih, zelenih, roze, ljubičastih, ali nigde nisam video nijedne crne kopačke, zbog kojih sam došao. Dobro, ima neke "Predatorke", ali sa još nekom bojom, ja sam hteo skroz crne, eventualno sa nekom štraftom, ali nije bilo nijednih. Šta se ovo pobogu desilo?! Zar niko više neće da nosi klasične crne kopačke?!

Gde je stari dobri "Adidas", mat crne sa tri štrafte, koje su nosile prave fudbalske desetke i provereni majstori, koje kada vidite znate da će dati loptu u prostor koja će se zalepiti za šarenu kopačku, neke šarene boje, krilnog igrača, driblera kojem to i dolikuje? Hoću i ja da budem proćelavi kreativac sa najboljim kopačkama na svetu, makar i samo na video igrici.

Šta se desilo sa kopačkama, pravim "Kopama"?

Adidas Kopa Mundijal – početak i revolucija

Kopačke Adidas Kopa Mundijal napravljene su 1979. godine i dizajnirane su za Svetsko prvenstvo 1982. godine u Španiji, a Kopa Mundijal upravo je i naziv za Svetsko prvenstvo na španskom jeziku. Revolucionarne kopačke napravljene su u gradu Šejnfild, koji se nalazi u Nemačkoj, blizu Frankfurta.

Kengurova koža stavljena je na petu, kako bi se pojačala stabilnost na nogama fudbalera, kao i zbog dugotrajnosti kopački.

Za Mundijal 2002. godine, napravljena je njihova replika, koja je imala metalne krampone koji mogu da se odvrnu, kako bi Kopa bila korišćena i na fudbalskim terenima i na veštačkoj podlozi.

Kopačke koje su nosili najveći fudbalski majstori poput Franca Bekenbauera, Dijega Armanda Maradone, Zinedina Zidana… najprodavanije su kopačke od 2001. godine pa do dana današnjeg.

30. septembra 2013. godine, Adidas je izbacio bele "Kope", kada su Mundijalke zamenile boje – kopačke su bile bele, a štrafte su bile crne, nakon čega je izbačena i limitirana kolekcija Mundijalki, koje su došle u pet boja – plava, žuta, zelena, narandžasta i crvena.

Šest godina ranije, 2007, Adidas je izbacio posebne Mundijalke, za 25-godišnjicu, koja je bila fenomenalna – kopačke su se dobijale u posebnoj kutiji, a u njoj je bilo: poseban crtež kako se prave kopačke, drveni štap koji kontroliše udarac, kožna krpa za poliranje, privezak za ključeve, rezervni ulošci i nemačka razglednica sa Svetskog prvenstva 1982. godine.

Fudbalska romantika.

70 godina Adidasa i nove Mundijalke

Adidas slavi 70. rođendan i u to ime rešili su danas obraduju novim "Kopama".

"Tri štrafte" izbaciće novi model "Kopa Mundijal" kopački kako bi proslavili 70-godišnjicu rada i sada nam stižu nove Mundijalke, koje će biti spoj staromodnih i modernih kopački.

Kopačke će biti crne, sa tri bele štrafte, ali će đon ceo biti beo, kao i logo na peti i jezik unutar kopačke.

Imaće tradicionalno deset krampona.

Kramponi će se skidati, pa će se fudbal u njima igrati i na terenu i u balonu, kao i na svim vrstama veštačke podloge.

Koliko su dobre, pogodne su i za veselja i proslave.

Foto: Adidas

 

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još