Učinio je da ponovo verujemo u čuda, ostvario fudbalske snove i "zadužio" čitav grad - Millennium sport

Učinio je da ponovo verujemo u čuda, ostvario fudbalske snove i "zadužio" čitav grad

Marko Đinđić
Foto: Stephen Pond/Getty Images

28. oktobra 2018. godine stigla je veoma tužna vest za sve ljubitelje fudbala širom sveta.

Nakon završetka utakmice Lester – Vest Hem, srušio se helikopter nedaleko od "King pauer" stadiona, u kojem je bilo pet osoba. Zvanično je potvrđeno: Predsednik kluba Višai Šrivadanapabra bio je u njemu – niko nije preživeo.

Zadesila nas je jedna od najvećih tragedija ikad viđenih u fudbalu.

Fudbalski svet žali za jednom od najboljih osoba u sferi najvažnije sporedne stvari na svetu.

Žali za čovekom koji je ljubiteljima fudbala dozvolio da ponovo sanjaju i veruju u čuda.

Tajlandski biznismen zaslužan je za stvaranje jedne od najboljih fudbalskih priča ikada.

Kupio je Lester 2010. godine i uložio u njega više od 100 miliona funti u naredne četiri godine. Lester je bio tim koji je imao svoje mesto na sredini tabele u Čempionšipu i ništa više od toga.

Nije bio samo jedan od onih stranih biznismena koji dođu u klub, ulože ogroman novac i sede u svojoj loži očekivajući da se stvari odjednom promene i njegov tim zablista, a da sam nema nikakvog uticaja kod stručnog štaba, igrača i navijača.

Brinuo se i o samom gradu – donirao je milion funti medicinskom univerzitetu u Lesteru i još milion glavnoj bolnici u ovom gradu. Nije se tu zaustavio – donirao je još dva miliona dolara za izgradnju nove dečije bolnice.

Ne zaboravimo da je 2008. godine Lester ispao u Ligu 1 (treći rang takmičenja) po prvi put u istoriji.

Dve godine kasnije preuzeo je klub, a osam godina kasnije njegov klub, predvođen Klaudijom Ranijerijem sa klupe, kao i Džejmijem Vardijem, Rijadom Marezom, N’Golom Kanteom, Vesom Morganom, Kasperom Šmajhelom… klub je osvojio prvu titulu u istoriji Premijer lige i ispisao stranice istorije u engleskom fudbalu.

Ranijerija je on lično doveo, a sve igrače koji su učestvovali u osvajanju titule su zajedno birali.

Potrošeno je 77 miliona funti na transfere, zajedno sa prethodno potrošenih 180 miliona, koji su ih doveli do Premijer lige.

Nakon osvajanja titule u Premijer ligi, kada je Lester pokupio simpatije svih ljubitelja fudbala širom sveta, svakom igraču pojedinačno kupio je automobil.

Tokom čitave sezone 2015/16, Višai Šrivadanapraba odlučio je da svojim navijačima deli besplatno pivo, besplatne torte i kolače i svakom navijaču pokloni šal sa grbom kluba, kako bi se osećali odlično na svakoj utakmici i verovali u čudo, koje će se na kraju i desiti.

Prosto je takav bio tajlandski biznismen, vlasnik "Lisica".

Svima je jasno šta je svet izgubio nesrećnom smrću vlasnika Lestera.

Svet žali 60-godišnjeg Tajlanđanina, a zamenik kapitena šampionske generacije Kasper Šmajhel napisao je pismo posvećeno Šrivadanaprabi, u kojem govori koliko je Višai značio njemu, klubu i samom fudbalu.

Dragi predsedniče, ne mogu da verujem da se ovo dešava. Skrhan sam i slomljen. Ovo i dalje ne deluje stvarno.

Teško je opisati rečima koliko ste značili klubu i samom gradu Lesteru. Svi znamo koliko ste Vi i vaša porodica uložili u ovaj klub. Ali ovo je nešto više od samog fudbala. Brinuli ste mnogo, ne samo o klubu, već i o čitavoj zajednici. Vaš bezgraničan doprinos bolnicama i humanitarni rad nikada neće biti zaboravljeni. Ispunili ste sva očekivanja, veoma više nego što se uopšte i očekivalo.

Nikada nisam upoznao čoveka kao što ste vi. Veoma vredan, posvećen, pasioniran, veoma ljubazan i darežljiv istovremeno. Imali ste vremena za svakoga. Svakome ste pomogli, ko god da je, nije bilo bitno. Uvek sam vam se divio kao lideru, ocu i čoveku.

Promenili ste fudbal. Zauvek! Dali ste nadu da je nemoguće moguće, ne samo našim navijačima, već navijačima širom sveta, u svakom sportu! Mali broj ljudi je to uspelo.

Kada ste me doveli u klub 2011. godine, rekli ste mi da ćemo za šest godina igrati Ligu šampiona i da nas očekuju velike stvari. Inspirisali ste me i ja sam verovao. Naterali ste me da se osećam kao da je sve moguće. Bez vas i vaše porodice, sve ovo što smo uradili ne bi bilo moguće. Doživeli smo ono što se dešava samo u snovima.

Vi ste doslovno učinili da se snovi ostvare.

2 Komentara
  1. […] Svet žali za jednom od najboljih osoba u modernoj sferi najvažnije sporedne stvari na svetu, Tajlanđaninom koji je od Lestera napravio veoma ozbiljan klub i doneo mu ono nezamislivo – titulu šampiona Premijer lige i četvrtinu finala Lige šampiona. […]

  2. […] Učinio je da ponovo verujemo u čuda, ostvario fudbalske snove i "zadužio" čitav grad […]

Ostavi komentar

Pročitajte još
Prikaži još